Keitä me olemme?
Olemme yli 30 vuotta yhdessä kulkenut pari Liisa ja Juha. Tunnistamme myös itse elämän ja parisuhteen myötä- ja vastoinkäymiset. Elämänkokemusta on karttunut niin oman perheen elämästä, opiskeluista, monista työyhteisöistä kuin useista muutoista, yrittäjyydestä, työttömyydestä sekä omista- ja läheisten sairauksista. Elämä monine sävyineen on tuttua.
Asumme tällä hetkellä Helsingin Töölössä ja viikonloppuisin Hämeenkyrössä. Otamme asiakkaita vastaan sekä yksin että yhdessä. Vastaanottomme on kotimme kirjastohuoneessa, niinpä meille voi tulla huomaamatta suoraan kadulta.
Liisa on koulutukseltaan teologian maisteri, pari- ja perhepsykoterapeutti. Terapeuttina Liisa on sekä Valviran että Kelan hyväksymä psykoterapeutti kohderyhmänä nuorten ja aikuisten perheterapia sekä paripsykoterapia. Päätyönään Liisa toimii parisuhteen ja perheasioiden asiantuntijana Kirkkohallituksessa.
Juha on yo-merkonomi, hanketoiminnan yrittäjä sekä koulutettu Solmu parisuhteessa- neuvoja.
"Muistamme miten innokkaina ilmoittauduimme ensimmäiselle parisuhdekurssillemme vuonna 1988. Olimme seurusteleva rakastunut pari, mutta monia oivalluksia teimme eri-ikäisten ihmisten joukossa pariviestinnän kurssilla. Tämän kurssin jälkeen innostuimme rakkauden teemoista ja erilaisista parisuhdetapahtumista. Niinpä olemme osallistuneet vuosien aikana vertaisohjaajina ja kouluttajina niin Kataja ry:n, Samassa veneessä - työn kuin Mennään eteenpäin- avioparityön tapahtumiin. Parisuhdetapahtumista onkin tullut meille rakkain harrastuksemme. Kursseilla ja luennoilla vahvistamme myös omaa suhdettamme."
Milloin auttaa parisuhdekurssi ja milloin suositellaan pariterapiaa?
Lähtisimmekö parisuhdekurssille?
Parisuhdekurssit ovat hyödyllisiä ja virkistäviä, kun on kyse suhteen vahvistamisesta, uusien taitojen opettelemisesta tai pitkänkin suhteen elvyttämisestä. Kursseja ei kuitenkaan suositella akuutissa suhdekriisissä oleville pareille.
Parisuhdekursseja ja erilaisia tapahtumia löydät Parisuhdekeskus Katajan kotisivuilta www.parisuhdekeskus.fi Rikasta minua- tai Vuorovaikutustaidot - viikonloput ovat suhteen säännöllistä huoltoa ja vahvistamista.
Mennään eteenpäin- viikonloput on suunnattu aviopareille ja ne järjestetään hotelleissa eri puolilla Suomea. Viikonlopun ohjelmasta vastaa neljä koulutettua vertaisohjaajaparia ja yhteen viikonloppuun osallistuu keskimäärin 15-30 pariskuntaa. ME- viikonlopuissa ei ole ryhmäkeskusteluja, vaan työskentely tapahtuu oman pohdinnan ja puolison kanssa käytyjen keskustelujen kautta. Viikonloppu on tiivis vuorovaikutus- ja tunnetaitoihin keskittyvä viikonloppu, lepolomaksi siitä ei ole. ME- viikonloput ovat olleet paremman parisuhteen uusi alku sadoille pariskunnille. Suosittelemme itsekin lämpimästi! www.mennaaneteenpain.fi
Milloin pariterapiasta olisi meille apua?
- kun puolisot kaipaavat läheisempää suhdetta
- suhteen vuorovaikutus on vaikeaa
- läheisyys ja ilo ovat kaikonneet
- eron uhka tai erotilanne
- vaikeutunut vanhemmuus
- oma, puolison tai läheisten perheenjäsenten sairastuminen tai muu elämänkriisi.
- perheen eriytymis-yksilöitymisprosessit (esim. itsenäistyvät lapset)
Ota yhteyttä Liisaan soittamalla numeroon 050-3698741 tai sähköpostilla osoitteeseen liisajohanna.valila@gmail.com.
Kahdeksan tapaamisen Solmuja parisuhteessa -menetelmä
Solmuja parisuhteessa®- on Parisuhdekeskus Katajassa kehitetty toimintamalli suhteen pienten tai isojen solmujen ja kriisien selvittämiseksi.
Malli perustuu tutkittuun ja toimivaan luovaan ristiriitojen ratkaisumalliin, jossa käsiteltävää asiaa (parisuhteen solmua) tarkastellaan koko tietoisuutta hyväksi käyttäen. Kumpikin osapuoli miettii ja puhuu asiaan liittyvistä menneistä tapahtumista, tunteistaan, kehon reaktioistaan ja omista tulkinnoistaan, arvoistaan ja tarpeistaan. Vasta tämän jälkeen ryhdytään miettimään sitä tahtooko jatkaa yhdessä vai ei. Ja jos tahtoo jatkaa, millaisessa suhteessa. Lopuksi suunnitellaan ja ideoidaan yhdessä tulevaisuuden konkreettista toimintaa. Solmuja parisuhteessa- menetelmä on saanut paljon tunnustusta ja kiitosta niin ammattilaisilta kuin pariskunnilta.
Terapiaan voi tulla yksin tai yhdessä kumppanin kanssa
Terapia ei ole mitään pelottavaa tai paljastavaa salatiedettä. Tapaamisessa käydään läpi kuulumisia, tavoitteita ja toiveita. Terapeutti keskittyy kysymyksillään asiakkaan voimavaroihin, onnistumisen kokemuksiin tunteisiin ja kokemuksiin. Terapiassa ei anneta diagnooseja tai neuvota, asiakas tekee itse omat ratkaisunsa ja päätöksensä
Keskustelut ovat täysin luottamuksellisia ja asiakas voi valita jokaisen tapaamisen jälkeen, haluaako hän jatkaa ja varata uutta aikaa.
Terapiakeskustelu on monille vaikuttava kokemus siitä, että 90 minuuttia on varattu vain minun tai meidän asioillemme. Tällaista kuulluksi tulemista me usein kaipaamme ihan tavallisenkin arjen keskellä. Kiireessä emme pysähdy kuuntelemaan toista, emmekä aina itseämmekään. Erään asiakkaan sanoin:
“Oikein odotan sitä, että saan istua tähän tuoliin ja ajatella ääneen. Saan puhua mistä vaan ja kutoa pohtien elämäni verkkoa. Olen oivaltanut myös voimavarojani, joita en tiennyt olevan olemassakaan."
Usein jo muutama käynti avaa uusia näkökulmia. Yhdessä laaditut tavoitteet ja niiden seuraaminen auttavat kohdistamaan keskustelua ja toimintaa suunniteltuun suuntaan. Joskus kriisin tai elämänmuutoksen keskellä jo tietoisuus siitä, että joku on tavoitettavissa, vaikkapa puhelimella, auttaa.
Joidenkin asiakkaiden kanssa olemme sopineet pariterapiajakson tai Solmu parisuhteessa- prosessin jälkeen ns. katsastus- ja huoltokäynneistä muutaman kerran vuodessa. Puolisot voivat tulla myös erikseen.
Pariterapiaan hakeudutaan usein ristiriitatilanteissa, jolloin puolisoiden yhtenä vaihtoehtona on ero. Terapian tarkoitus ei ole eron vastustaminen, vaikkakin ero on joskus myös oikea vaihtoehto. Terapiakeskustelujen tarkoitus on pohtia tietoisia ratkaisuja, omia tunteita ja kokonaisuutta. Millainen vaikutus kriisillä, ristiriidoilla ja ratkaisuilla on itseen ja läheisiin. Miten kaikkien hyvinvoinnista voitaisiin pitää huolta myös raskaan elämäntilanteen keskellä?
Monet keskustelevat parisuhteensa kysymyksistä, iloista ja huolista myös ystävien ja sukulaisten kanssa. Heitäkin tarvitaan, mutta usein ulkopuolisen ammattilaisen näkökulma avaa laajemmin vaihtoehtoja ja kuulijan omat tunteet eivät sekoitu parien ratkaisuihin. Pariterapian antama tuki voi vaikuttaa koko perheeseen monin tavoin. Myös lapsille on tärkeää, että vanhemmat ovat etsineet itselleen apua. Näin vanhemmat antavat lapsilleen esimerkin siitä, että vaikeista tilanteista voi selvitä eikä yksin tarvitse pärjätä.